Истинското сирене не трябва да е по-евтино от 8-9 лева за килограм. Това е един от белезите, по които да познаем какво ядем - сирене или продукт с немлечни мазнини. Това коментира председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов на представянето на резултатите от тестването на 36 марки сирена.
При някои от тях са открити драстични нарушения, за които ще бъде сезирана Комисията за защита на потребителите.
Подходите за фалшифициране са няколко - палмови масла,
вместо животински, използване на сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост при тези продукти. Това е установено при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена и при тях подправеността е категорично установена.
От таблицата, публикувана в изследването в сайта на "Активни потребители", става ясно, че в 6 от тестваните продукти има немлечни мазнини - това са сирене с доставчик "Ипекс груп", с доставчик "Сибила", производител "Сирма приста", дистрибутор "Лъки 2003" ООД, "СВА - КОМЕ" ООД и неидентифициран производител и доставчик на сирене на Женския пазар. Първите четири сирена са купени в "Кауфланд", а "СВА КОМЕ" в магазините "СВА".
Високо съдържание на вода е открито
"Милки груп био" ЕАД, гр. Хасково ("Кауфланд"), в сирене, произведено в България за дистрибутор Билла и доставчик "Клас фуд" ("Кауфланд").
При останалите 27 марки сирене – обект на лабораторното изследване, има подозрение, че
са прилагани нови подходи за измама,
посочи д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.
Единият от тях е чрез добавянето на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втвърдява.
Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене, обясни д-р Иванов.
Той каза, че все още у нас няма метод за откриване на този ензим.
Констатираното при около 10 от марките сирена повишено водно съдържание и ниско масленост насочва към подозрения за съдържанието на този ензим.
Друга индикация е засиленият му внос през последните години и някои свидетелски показания на хора от бранша.
Д-р Иванов каза още, че употребата на този ензим е разрешена, но не и за направа на сирене и производителите на подобни продукти си играят със здравето на хората.
Българско сирене, но с унгарско мляко
Виктор Ангелов помага да се разработят по-добри сирена и кашкавали от същестуващите досега на пазара
КЗК глоби дистрибутор на сирене с близо 500 хил. лв.
Ниска степен на зрялост - под 12,6 % (при 14% на сто по БДС)
се наблюдава при 26 марки. Четири от марките са с под допустимите 44% от сухото вещество и 3 обратно – с високо съдържание и добавени немлечни мазнини.
Много ниско съдържание на протеин (белтък) - под 12 на сто, при норма от 15-16%, е установено при 5 от марките, а наличие на антибиотици и наднормено количество сол не са регистрирани при нито едно от 36-те марки изследвани сирена.
Добре е поне, че изследването не е намерило марки, в които да е
надхвърлено количеството сол, което по БДС трябва да е до 3,5%. Няма и намерени антибиотици.
Богомил Николов призова Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да започне регулярни тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи с участието на всички заинтересовани страни.
Още за цената:
"Буквално казано: при едно от сирената, което имаше чужда мазнина, външният вид по никакъв начин не подсказваше, че това сирене може да бъде нередно. Така че остава единствено цената като най-надеждният индикатор.
Просто сирене за 5-6-7 лева няма как
да бъде произведено по традиционна технология. Това просто не е сирене“, посочи експертът.
Той обаче каза и че ако си купим сирене за 10 лв. например това също не може да бъде 100% гаранция, че е произведено по традиционна технология: „Но факт е, че ние не установихме такива груби нарушения в нито едно от по-скъпите сирена".
В деня, в който представиха изследването, от БАБХ съобщиха, че са констатирали 8 проби с нерегламентирано вложени немлечни мазнини в сирене.
Общото количество на засегнатите партиди е над 7 тона.
От тях 4,5 тона са насочени за преетикетиране като имитиращ продукт, а 2,6 тона са насочени за унищожаване.
Сред другите показатели от изследването е и
липса напълно или част от задължителна хранителна информация при 23 продукта, на-вече при насипните сирена.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!