Е вропейската комисия одобри включването на още един качествен български хранителен продукт в регистъра на храните с традиционно специфичен характер - "Роле Трапезица", съобщиха от ЕК.
Наименованието на този уникален български продукт произхожда от името на историческия хълм Трапезица в старопрестолния град на болярите — Велико Търново.
Той представлява пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън).
Българският деликатес ще бъде добавен в списъка на над 1200 защитени продукта.
Наименованието "Роле Трапезица" произхожда етимологично от името на историческия хълм "Трапезица" в старопрестолния град на болярите — Велико Търново.
Това наименование е придобило гражданственост, без географския регион да оказва влияние върху производството му.
Наименованието е специфично само по себе си, защото се използва и е познато на територията на България и има дългогодишна история и репутация.
Под това наименование продуктът се произвежда и е популярен в цялата страна. "Роле Трапезица" е пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън), напълнен в естествено черво или колаген и мрежичка, оформен с превръзки от канап.
"Роле Трапезица" е подходящо за директна консумация след обелване на обвивката.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!