67

Б едствената обстановка в Смолян е динамична и се усложнява от преминаващия в сняг валеж, заяви заместник-областният управител на Смолян Адриян Петров.

По негови думи вече се отстраняват част от последиците от наводненията и продължителния дъжд, но усилията на спасителните екипи се насочват към предотвратяване на проблеми от мокрия сняг.

Нивото на р. Черна в Смолян вече се задържа и водите се прибират в коритото в зоните, в които тази сутрин реката беше преляла.

Остава в сила бедственото положение, обявено тази нощ от Община Смолян. Забранено е движението на товарни автомобили над 20 тона на територията на цялата област.

Възстановено е електрозахранването в Смилян и региона, както и движението по пътя от Смилян към Кошница. Откъснат е все още пътният участък от Арда към Горна Арда. В Смилян разрушителното пълноводие е създало проблеми в район, в който р. Арда е преляла и са затлачени наноси и дървета.

Отворен за движение е и пътят до Триград, който също беше залят тази сутрин в два участъка.

Рухнала от пороите постройка има в кв. Устово в Смолян.

Помощна сграда на дърводелски цех до самото речно корито е с изкъртени основи и виси над водите на Черна. В общината има множество активизирани свлачища според данни на кмета Николай Мелемов. За разчистването на засегнатите терени работят аварийни екипи, доброволци и машини на местни фирми. След като дъждът премина в сняг, усилията на местната управа са насочени към отстраняване на паднали дървета, разчистване на свличания и снегопочистване.

Сериозни поражения от проливния дъжд има в община Рудозем, там обстановката е най-усложнена, заяви заместник-областният управител на Смолян Адриян Петров. Автомобили и постройка на автомивка в Рудозем са пропаднали и отплували в речните води.

От пороя са активизирани свлачища на територията на община Рудозем, отнесен е около 30-метров участък от подпорната стена на градския колектор.

Над 20 населени места в област Смолян са без електричество. В отделни места е прекъсната и телефонната комуникация заради изключени клетки на мобилни оператори. Около 70-90 литра за квадратен метър за денонощие са падналите валежи, причинили бедствено положение в община Смолян и проблеми в целия регион.

Паднал в реката и изчезнал автомобил има също в с. Рибница. Колата се е понесла след пропадане на скат в рудоземското село. Речните нива в Рудозем постепенно започват да намаляват, но най-големите поражения са нанесени между 4 и 6 часа тази сутрин, когато положението беше критично, заяви кметът на общината Румен Пехливанов.

По пътя Батак – Доспат има преливащи дерета, което е наложило временно затваряне на участъка от километри 209+700 до 211, тъй като има опасност преминаващите автомобили да бъдат отнесени към язовира.

Лавина е паднала през нощта в старопланинския проход „Петрохан” и е блокирала движението по пътя Монтана-Берковица-София,

съобщиха от Областното пътно управление в Монтана. Проходът е затворен за движение за всички автомобили, снегът се разчиства с тежки верижни машини, но все още не е проходим, уточниха от пътното управление. От две денонощия в област Монтана непрекъснато вали сняг. В планинската част на региона снежната покривка е 45-50 сантиметра, а в равнинната – 25-30 сантиметра. Температурите са около нулата и малко под нея.

Тежкият мокър сняг е скъсал много проводници от електропренасната мрежа на различни места в региона. Без ток в момента са около 17 000 души в общините Монтана, Якимово и Вълчедръм. Без ток са част от кварталите на областния град. Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на повредите, обявиха от Областната управа в Монтана.

400 екипа на ЧЕЗ Разпределение България работят за възстановяване на електрозахранването в Западна България,

съобщиха от дружеството. Обстановката е изключително динамична и броят на засегнатите от силния сняг клиенти се мени всяка минута. Най-тежка е ситуацията в област Враца. Има стотици счупени изолатори и скъсани проводници. На места снеговалежът не е спирал повече от 24 часа, а снежната покривка е над половин метър.

Обилните снегонавявания правят почти невъзможно достигането до повредените участъци. Пътищата, по които техниците трябва да минават, за да локализират авариите, са затрупани и непроходими. Служителите ходят пеша и отстраняват с ръце и резачки паднали дървета, посочват от ЧЕЗ.

Без ток са 13 села и два квартала в Пернишка област,

съобщиха от "Гражданска защита". От тях 10 села са в община Брезник, едно - с. Велиново в община Трън, угаснали са и радомирските села Кошарите и Касилаг. Снегът е прекъснал електрозахранването и на пернишкия квартал "Бела вода" и селището "Делта хил" край село Кладница. Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на авариите. На много места има паднали дървета, съобщиха още от "Гражданска защита".

Обстановката в Русенско е тежка

заради обилния снеговалеж. Задействан е планът за работа при екстремални зимни условия, като към момента не е необходимо да се обявява бедствено положение, заяви областният управител на Русе доц. Стефко Бурджиев по време на заседание на кризисния щаб. Осемнадесет далекопровода от електрическата мрежа са изключени, в резултат на което без ток са населени места от общините Сливо поле, Две могили, Ценово, Борово, Ветово. Без електричество са и всички населени места от община Русе, с изключение на град Русе, Басарбово и Николово. Екипи на "Енерго-Про", подпомагани от модулните формирования на българската армия, работят по отстраняване на авариите. Към настоящия момент е нормално водоснабдяването за всички населени места в Русенска област, с изключение на село Тетово.

Десетина села и квартали в Габрово, както и Специализираната болница по белодробни болести в града, курортният комплекс Узана, връх Шипка и Соколският манастир са без ток

заради обилния снеговалеж. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността. В планината снежната покривка надхвърля 60 сантиметра, а температурата е -7 градуса.

В Старозагорска област има 35 села без ток,

съобщи за БТА областният управител инж. Георги Ранов. Сред тях са селища от общините Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Братя Даскалови. Няма бедстващи хора.

Зимната обстановка в област Разград е усложнена

заради продължаващия снеговалеж и снегонавяванията, съобщи заместник-областният управител Нурие Црънгалова. Пътищата са проходими при трудни зимни условия.

Източник: Свилен Ризов/БГНЕС

Без електроснабдяване са близо 30 населени места на територията на областта. Най-тежко е положението в община Лозница, където има ток само в две села в общината. В община Завет вече е започнато подаването на електрозахранването. В община Разград населените места без ток са около 10, като екипи на ЕОН работят по отстраняване на авариите. В момента екипи на пожарната работят по отстраняване на паднали дървета и изпочупени клони.

Повече от 35 села в община Търговище са без ток,

съобщиха от Общинския съвет по сигурност в Търговище. Част от тях са и без вода, защото повечето помпени станции работят с електричество. По основните улици в града и общинските пътища има множество паднали дървета, защото снегът е мокър и тежък. В село Драгановец е паднал и електрически стълб.

В хасковското село Динево 32 къщи са наводнени,

съобщиха от пресслужбата на общината. Хората от тях са евакуирани с помощта на служители на Пожарна безопасност и защита на населението. Няма пострадали хора. Пътят към селото е затворен. Село Зорница е без ток, за което е подаден сигнал в EVN, допълниха от общината.

Заповед, с която се обявява частично бедствено положение в хасковските села Динево, Стойково и Родопи, издаде кметът на областния град Добри Беливанов. От пресслужбата на Община Хасково информираха, че се е скъсала дига на река Харманлийска до село Динево, която е причинила наводнение на ниви и международния път Е-80. Вода е влязла и в детската градина на селото. Пътят за село Любеново е прекъснат заради разлив на реката до моста преди селото. Затворен за движение е пътят Малево-Корен както и пътят за Брягово, уточниха от общинска администрация.

Тежко е положението и в Кюстендилска област,

където без електричество е бил районът на село Гюешево, но електроподаването е възстановено. Все още без електричество са отдалечени населени места - Ломница, Котугерци, Гърбино. Електричество няма и в кв. Върташево на Кюстендил, селата Таваличево и Берсин. Това съобщи Ивайло Чалъков – експерт „Управление при кризи” при община Кюстендил. Той посочи още, че на много места в града има паднали клони на дървета и кабели, но се работи за отстраняването им чрез екипите на общинското предприятие „Чистота”.

В Шуменска област има 36 населени места без ток

по информация на дежурните от общините от сутринта, съобщиха на БТА от пресцентъра на областната администрация. Без ток е град Върбица и села в общините Шумен, Велики Преслав, Хитрино, Каспичан, Смядово и Върбица, уточниха от пресцентъра на администрацията. От там допълниха, че екипи на "Енерго про" работят за отстраняването на авариите; обстановката в областта е усложнена, но засега не се налага свикване на Областния щаб за защита от бедствия и аварии.

Всичко за времето у нас и по света, както и актуална пътна обстановка можете да намерите на Sinoptik.bg.

Коментари 67
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

67 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 36 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 37 минути

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 55 минути

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 1 час

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 1 час

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 4 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 4 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание