3

Я нко е сирак. Детството му минава в дома за деца, лишени от родителска грижа „Асен Златаров“ в София. Той обаче не спира да мечтае – да учи и да се реализира професионално.

Фондация Благотворител се свързва с него преди 8 години. И му подава ръка. Момчето получава стипендия за добър успех от фондацията. Янко признава, че материалната подкрепа, която получава е важна, но много по-важно за него е вниманието и грижата. Той преминава през няколко професионални курса – шофьорски и готварски. Държавата обаче спира да се грижи за сираците, когато навършат 18 години.

Благодарение на навреме протегната ръка Янко вече има занаят в ръцете и може да започне работа. Той обаче продължава да мечтае. Иска да кандидатства в Техническия университет в София.

Дарителите продължават да го подкрепят и помагат с подготвителните му курсове за кандидатстването му във висшето учебно заведение. Следва провал – Янко не успява да влезе, но това не го отчайва за дълго. Една години работи и се грижи за себе си, но през тази една година започва да вярва все повече в себе си и решава да си даде втори шанс. Кандидатства в Колежа по телекомуникации и успява да го завърши, а после записва магистратура в Техническия университет.

Историята е с щастлив финал – днес Янко работи и е назначен на мениджърска позиция в международна немска компания. Фирмата е един от големите инвеститори в България в района на Божурище. Историята на Янко не е приказка, а проследява живота на едно българско дете. Тя бе разказана от председателят на УС на Български дарителски форум Стойко Петков.

„Инвестирайте не в това, което ще влезе в обективите. Инвестирайте в дългосрочна и устойчива промяна“, призова Петков по време на официалната церемония по връчване на наградите „Най-голям корпоративен дарител“ за 2015 г. Събитието се провежда за десети пореден път, а от четири години домакин е държавният глава Росен Плевнелиев. Вижте словото на президента в следващото видео:

Дарителството е ценност, която трябва да възпитаваме в младите от най-ранна детска възраст“, заяви Плевнелиев на откриването на церемонията.

Той посочи, че дарителството не трябва да бъде еднократен акт или участие в кампания, а да се изразява в съпричастност и готовност за подкрепа на всяко човешко същество, изпаднало в нужда.

„Дарителството е желание за промяна на средата чрез добро, чрез подкрепа на социално значими каузи“, убеден е Плевнелиев.

Държавният глава представи данни на Световния дарителски индекс за 2015 г., който отчита близо два пъти увеличение за последната една година на дарителите в България. 38 процента от българите са участвали в дарителски инициативи през тази година, а през 2014 г. те са били 27 процента.

Според данните, увеличават се даренията от фондациите и от физическите лица у нас. „Тенденцията е много позитивна и ние се гордеем с това“, коментира президентът. Същевременно за втора поредна година се наблюдава спад в броя и обема на даренията на компаниите.

„Ето защо вече е време да мислим за устойчивост. До откриваме и да посочваме добрите практики и у нас, и в чужбина, като една от тях е създаването на собствени фондации от компаниите, които стратегически и последователно да изразяват визията на социално отговорния бизнес“, заяви президентът. Росен Плевнелиев благодари на всички дарители, подкрепили инициативите на държавния глава „Подкрепи една мечта“ и „Българската Коледа“.

Конкурсът „Най-голям корпоративен дарител“ отличава компаниите, които устойчиво и прозрачно са подкрепяли значими за обществото инициативи и каузи. Наградите се връчват според обемите на финансовите инвестиции на компаниите през изминалата 2014 г. а седемчленно жури ги класира и според качествата на техните програми.

Тази година в конкурса участваха 45 кандидатури в 8 категории. В категорията „Най-голям обем финансови дарения” първо място спечели компания „Дънди Прешъс Металс“ (1 386 760 лв.), следвана от VIVACOM (350 617 лв.). Вижте връчването на наградите:

Със статуетка „Най-голям обем нефинансови дарения” e отличена Данон Сердика (420 375.79 лв., дарени в стоки и храни), а второто място е за Майкрософт – с нефинансови дарения на стойност 251 887.68 лв.

Призът „Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите” е за Мтел. В категорията „Най-щедър дарител” печели VIVACOM (с 1,21 %, дарени от печалбата преди облагане).

Две банки си тръгнаха с две от качествените награди на конкурса – Райфайзенбанк България спечeли гласовете на журито в категорията „Най-добра дарителска програма” с дарителската платформа „Избери, за да помогнеш“, а Пощенска банка взе приз за „Най-устойчива дарителска програма“ – за кампанията й „Най-добър старт за всяко дете“, в партньорство с УНИЦЕФ България.

Samsung Electronics печели третата качествена награда – в категорията „Най-добра дарителска програма на малко и средно предприятие“ с национална менторска програма Trends of Tomorrow (TOT), разработена да вдъхновява, образова и запознава гимназисти с дигиталните умения и тенденциите на пазара на труда.

Наградата „Най-сполучливо партньорство” отличава партньорствата между компании, НПО, публични институции или медии при осъществяването на благотворителни проекти и дейности в подкрепа на обществени каузи и се връчва след гласуване сред членовете на Форума. Тази година печели партньорската програма на Фондация „Работилница за граждански инициативи и SAP Labs България „Знания за успех“.

Освен отличията за компании, по традиция БДФ отдава признание и на личност, допринесла за развитието на благотворителността в страната. Тази година с много емоции, сълзи и бурни аплодисменти посмъртно бе отличен с наградата един от служителите на БДФ - Георги Цветков-Жоро. Вижте трогателните думи за него в следващото видео:

„Жоро имаше сърце, енергия и скрита обич за хората и организациите, които се нуждаят от подкрепа. Благодарение главно на неговите усилия системата DMS стана силен и разпознаваем механизъм за набиране на средства, който от създаването си досега помогна на близо 600 кампании и набра над 5 млн. лв.“, разказват от УС на БДФ.

„Жоро беше обучител на повече от 100 граждански организации и често безвъзмездно им помагаше в различни професионални казуси и изпитания. За екипа той е лицето на хората, които безотказно и анонимно помагат света ни да стане по-добро място“, сподели през сълзи Красимира Величкова. Тя връчи статуетка на майката на Жоро, която бе специален гост на церемонията в президентството.

Във фокусът на тазгодишната церемония, наред с постиженията на компаниите, бяха и фондациите – дарители в България, които връчваха награди на спечелилите компании. Емоционално и през своя поглед те разказаха за дейността си, за хората, чиито съдби променят, за алтернативите и рисковете в различни свои решения на значими проблеми, които предлагат.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 11 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 11 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба