С лужител на фирмата за кетъринг е замърсил вторично храната в детската градина в село Кичево, област Варна, със салмонела ентеридитис.
Миналата седмица седем деца от детското заведение проявиха симптоми на хранително натравяне.
Това показват лабораторните изследвания на Българската агенция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция във Варна.
Те бяха взети от храната, кухненското оборудване и персонала на детската градина в селото, както и от фирмата за кетъринг.
Лабораторните изследвания показват, че източник на заразата не е храната, а пренесената от персонала на фирмата зараза.
Служителят е отстранен от работа, докато бъде излекуван, след което ще бъде възстановен, обясни д-р Камен Николов, началник отдел в БАБХ пред журналисти.
Той увери, че кухните са проверени и храните, с които заразените работници са имали контакт, са бракувани и ще бъдат унищожени.
Заради зачестилите случаи на салмонелоза в града през последните месеци, действа кризисен щаб от експерти към БАБХ и РЗИ във Варна. Те следят постоянно епидемиологичната обстановка в района.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!