Е вропейската комисия одобри добавянето на нов български продукт в регистъра на защитените географски наименования. Става дума за българското розово масло, което вече има конкретно описание.
"Българско розово масло" е етерично масло, получено чрез дестилация на цветове от роза дамаскина.
"Качеството на българското розово масло се гарантира от изискването розовите цветове да бъдат обработени не по-късно от 10 – 12 часа, след като са откъснати", пише в регистъра.
В документа още е обяснено, че около 3500 кг розови цветове са необходими за получаването на 1 кг розово масло. Има и специални изисквания за брането на цветовете, което трябва да става от няколко часа преди зазоряване до ранните сутрешни часове, като се откъсват само отворени пъпки.
Специфичните отличителни качества на българското розово масло са богатият и траен аромат, бледият жълто-зелен цвят, балансираният състав от летливи вещества и въглеводороди.
Химическите му характеристики са тясно свързани с географските особености на района и го отличават от розовите масла, произвеждани в други части на света.
"Роза дамаскина традиционно се отглежда в Розовата долина в Централна България. Наименованието ще бъде добавено в списъка на вече защитените над 1200 европейски продукта", съобщиха от комисията.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!