Дидие Щосел: Имаме тотално надмощие
Дидие Щосел   
Източник: Нова ТВ
33

- Нова Броудастинг Груп се развива с много високи темпове. Може ли да се каже, че през последните години MTG е направила най-големите инвестиции в медийния сектор в България?

Да, може. Само преди борени дни пуснахме Радио Nova News, през последните 6 месеца пуснахме 3 спортни HD канала, първите по рода си в България, стартирахме първата продуцентска и дистрибуционна компания 7Talents, инвестирахме много и в подобряване на дигиталното портфолио на Нетинфо, която придобихме преди 2 години. Всички тези нововъведения, инициативи и инвестиции консолидират нашата позиция на медийния пазар в България.

Нова е най-гледаният канал сред зрителите в активна възраст вече 28 седмици. Нашата медийна група е най-гледана, спортните ни канали се развиват с бързи темпове, новините ни печелят все по-голямо доверие. В същото време ние нямаме намерение да си почиваме или да спираме. Напротив, плановете ни са да продължим да работим здраво в тази посока – да засилваме водещите си позиции чрез още повече инвестиции и иновации и през 2016 г., за която вече сме подготвили много нови предавания?

Смятам, че успехът ни е логичен. MTG инвестира огромни средства в дейностите си в България. Привлякохме най-добрите професионалисти, за да подсилим екипа си. Отношенията ни с продуцентите се задълбочават все повече и сме уверени, че те са ключов елемент от нашия успех. Като цяло имаме дългосрочна визия и стратегия – стремежът да радваме зрителите си и да поддържаме интереса на клиентите си е в основата на нашата стратегия.

- Нова отне лидерството на bTV за първи път през есента на 2014. Година по-късно какво показват рейтингите?

Вече 28 поредни седмици Нова запазва лидерството си на най-предпочитан ТВ канал, като средният дял на медията сред населението в активна възраст (18-49) е 22.1% (спрямо 19.7% дял за втората телевизия). Последният пример е от почивните дни, когато Нова отчете почти двойно по-голяма аудитория в праймтайма спрямо втората телевизия. Вчера отново имахме огромна разлика в резултатите. За нас това е огромно постижение и говори за това, че програмните ни решения са правилни и аудиторията ги оценява.

- Този сезон започна малко по-необичайно - Big Brother стартира още в средата на лятото. В момента в праймтайма вървят VIP Brother, Х Factor и новият формат - "Фермер търси жена". Ще продължите ли освен доказали се формати да търсите и нови?

Есенният телевизионен сезон обикновено започва в средата на септември, но забелязахме промяна в това отношение на други европейски пазари. Зрителите също искат да бъдат информирани и да гледат качествени предавания целогодишно, включително през лятото. Рекламодателите в същото време търсят възможности и искат да се възползват от повишената гледаемост.

Ние винаги се стараем да отговорим на изискванията на нашите зрители. Например, в отговор на променящия се ритъм на живот през лятото, ние вече им предложихме повече новини под формата на специалното лятно издание на Новините на Нова в 22:00 ч. Сега решихме да им предоставим и един от най-обсъжданите и провокативни формати по средата на лятото и смятам, че това бе добър ход. Резултатите говорят сами по себе си - имаме раст от 178%* в сравнение със същия период на миналата година. Това доведе до по-висока гледаемост на целия канал като цяло.

Сега продължаваме с добре позната есенна програма на телевизията. Вярвам, че няма смисъл да представям VIP Brother – риалити шоуто на сезона; естествено, от представяне не се нуждае и X Factor – шоуто за таланти на настоящия сезон. Имаме и предаване, което се завръща на нашия екран – „Фермер търси жена“, което също стартира с много голям успех. И разбира се и този сезон ще предложим един напълно нов проект - инвестирахме в един нов жанр за българския телевизионен пазар – риалити сериала „София ден и нощ“, който ще стартира на 29 септември.

Смятам, че всичко това е доказателство за постоянния ни стремеж към иновации и огромен ръст на инвестициите в съдържанието, което предлагаме – с единствената цел да осигурим богато и разнообразно съдържание на зрителите, както и повече възможности за нашите клиенти.

- Инвестирате и в новините на Нова - в студия, също в екип от професионалисти, който съвсем отскоро работи и в нов нюзрум. Какво показват рейтингите? 

Това е така. Нашите новини и актуални предавания са сред направленията, които ме карат да се чувствам изключително горд. Освен че инвестираме сериозно, успяхме да привлечем и най-талантливите професионалисти на пазара и постепенно да изградим силни, професионални, балансирани и независими новини.

Нова инвестира в новините два пъти повече от средствата, вложени преди две години, и резултатите говорят сами по себе си. Ани и Виктор първи се присъединиха към нас през 2013 г. и мога да кажа, че вършат страхотна работа – разбира се, с подкрепата на един изключително талантлив екип от продуценти, репортери, редактори и оператори. Всички те допринесоха и продължават да допринасят сериозно за успеха ни в сферата на новините и актуалните предавания. Имам с тях много близки отношения, основани на уважение и доверие към трудната работа, която вършат. Според мен работният им режим е истинско предизвикателство – да ставаш в 4:00 ч. сутринта всеки ден. Не ми стигат думите, за да им се отблагодаря, че постигат тези страхотни резултати и че допринесоха за увеличаване гледаемостта на Нова.

През уикенда „Събуди се“ с Мира Иванова успя наистина да се наложи. Другото предаване, което в момента гради позициите си, е „Комбина“ с Лора и Галя и сме много доволни от първите им стъпки. Вярвам, че скоро ще станем лидери и в този часови пояс.

Централните ни новини – както през работните, така и през почивните дни, също постигат много добри резултати. Всичко това отново се дължи на изключително талантливите професионалисти - продуценти, репортери, оператори, един силен екип, който е винаги на точното място в правилния момент, за да даде най-адекватната, бърза и обективна информация на нашите зрители. Разбира се - специална е ролята на водещите - Ани и Ники и Даниела и Христо - лицата на този успех, които се радват на огромното доверие на публиката. И накрая, но не на последно място - както обявих по-рано, започнахме да продуцираме всички актуални предавания с вътрешен ресурс- стратегическа стъпка, която Нова обяви още преди 2 години и вече е факт.

Имаме страхотен екип – едни от най-силните и разпознаваемите лица в новините и публицистиката и използвам случая да им благодаря за страхотната работа.

- В портфолиото на Нетинфо са едни от най-ползваните от потребителите у нас сайтове, като Vbox7.com, ABV поща, Gong.bg.  Какви са най-добрите постижения последните месеци?

Както знаете, придобихме NetInfo през 2013 г. и сме много доволни от този ход – огромна стъпка за бизнеса ни в България. През последните две години отбелязахме огромен напредък със силен фокус върху мобилното и видео съдържание. И тук резултатите са налице - от началото на годината сме удвоили мобилния трафик на сайтовете и платформите си и имаме три пъти повече видео гледания на сайта ни за новини.

Сигурен съм, че всички вие използвате VBOX7.com и ще кажа отново – за мен той е един страшно силен играч и конкурент на YouTube по отношение на местното съдържание. Другият много силен актив, който отново се конкурира с услугите на Google, e ABV, който държи силни позиции от много години. Имаме сериозни планове за него и продължаваме да инвестираме в усъвършенстването му. Добрата новина за милиони потребители, е че много скоро ще бъде пуснато мобилното приложение за ABV. Вложихме много усилия в нашите сайтове и те се подобриха значително. Сред тях е, разбира се, любимият на спортните фенове Gong. Убеден съм, че те оценяват висококачественото съдържание, които предоставяме чрез него и платформата Gong Play, чието приложение също ще излезе скоро.

- Планирате ли да предложите нещо ново на онлайн потребителите?

Основните иновации, които ще предложим на потребителите си, ще са в сферата на онлайн видео съдържанието. Знаете, че създадохме своя собствена видео продуцентска и дистрибуционна компания на име 7 Talents. Едва няколко месеца след старта й вече наблюдаваме сериозен ръст на броя на партньорите и съдържанието, което продуцират. Щастлив съм да споделя, че съдържанието, което те продуцират, регистрира невероятно количество гледания и потребителите наистина го харесват страшно много.

Подобрихме и способността си да показваме подходящото съдържание на потребителите в зависимост от техните предпочитания или когато отворят началната страница на даден сайт на компютъра или таблета си първо да попадат на съдържание, което харесват и предпочитат.

Така че в общи линии иновациите ни ще бъдат в тези две посоки. Вярвам, че няма нужда да обяснявам в детайли резултатите, представянето, ползите и т.н. на нашия дигитален портфейл. Нашият екип от програмисти работи много, за да предложи подобрения, иновации и разбира се, да свършва всичко в срок.

- Последната новина около Нова е пускането на радио Nova News?

Да, радио Nova News вече е в ефир. Винаги съм смятал, че е много важно зрителите ни да могат да продължат да следят новините и актуалните ни предавания, както и нашите водещи и коментатори, докато са в автомобила си. А сега можем да кажем, че телевизията е навсякъде и се надяваме, че нашите зрители и слушатели – за първи път използвам тази дума (усмихва се), ще оценят съдържанието, което им предлагаме през всички канали и платформи, които имаме.

Очевидно e, че MTG и Nova присъстват и инвестират на всички фронтове на медийния пазар – телевизия, дигитално пространство, а сега вече и радио. 

*
Ръст от 178% (Ръстът се отнася за: часови пояс 20:00-21:00, делнични дни {времето и дните на Big Brother} 17-31 август 2015 {32.6% аудиторен дял} спрямо 17-31 август 2014 {11.7% аудиторен дял }).

Вече от 28 седмици Нова е най-гледаният канал сред зрителите в активна възраст (аудиторен дял на Нова 22.1%; втората телевизия 19.7% {28 weeks = 9 март – 20 септ. 2015}.

Нашата медийна група е най-гледана (аудиторен дял на: Нова Груп 31.1%; {28 weeks = 9 март – 20 септ. 2015),

Сутрешният ни блок е абсолютен лидер (със среден дял за периода 02 януари 2014 – 22 септември 2015 - 31.3%).

През уикенда „Събуди се“ (среден дял на Събуди се за периода 04 януари 2014 – 20 септември 2015 -  21.3%.

Данните са на Нилсън Адмосфер.

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 22 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 28 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 5 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер