0
П оради дебатите, които предизвика статията в седмицата преди учредяването на новата партия "Демократи за силна България", и по-специално реакциите в ДПС, ви предлагаме пълния й текст:

Заклинанието "български етнически модел" произтича от страховете ни, породени от насилственото изселване на българските турци. Страховете от етническата омраза, подсилени от войните в Западните Балкани, се познават и използват от ръководството на ДПС. В случай на нужда на българските турци се казва, че мнозинството пак ще им сменя имената и ще ги изселва, а на мнозинството, че етническият мир е заплашен. Но политическите обстоятелства вече са коренно променени.

България е член на НАТО. Предстои да станем член на ЕС. При гарантирани суверенитет, териториална цялост и ценности нито малцинството може да бъде плашено с насилие, нито обществото - с етнически размирици. Мирът замени кръвопролитията в Западните Балкани. Това стана и благодарение на политиката на ОДС, която не позволи да бъдем поставени на картата на войната и едновременно решително подпомогна НАТО да потуши конфликтите.

Процесът на оздравяване на съседните страни е мъчи-телен и противоречив, но България вече е в друга геополитическа орбита. В нея има други рискове.

Нито една партия не се съобразява с тези нови политически обстоятелства за България. По абсурден начин "българският етнически модел" продължава да е сведен до привилегии на определени хора и най-вече до икономическите им позиции.

Етническият мир се "купува" от ръководството

на етническата партия срещу политическа и икономическа власт.

След 11 септември и атентатите в Мадрид в Европа се води изключително активен дебат по въпросите за съжителството с милионите придошли мюсюлмани. Очаква се да участваме в него, защото имаме уникален опит и можем да дадем принос. В центъра на столицата ни върху едно много малко пространство има църкви на различните християнски деноминации, джамия и еврейска синагога. Това е завещаната от дедите ни взаимна толерантност.

Европейският дебат е достигнал до безспорни констатации.

Всяка европейска държава е съюз на свободни граждани, а не на общности. Уважава се всяко различие, но на никого не се признава правото да го задълбочава. Правата и отговорностите произтичат от закона, а не от произхода или вероизповеданието. Гарантират се личностни, а не групови права. Не се допуска да се дефинират и защитават групови интереси, различни от тези на цялото общество, защото законът е един за всички и всички са равни пред него. Ние, българските граждани, се включваме в европейската общност, където всички етноси и групи се приобщават към граждански и обществени отговорности и към отговорностите на местното и държавното управление на основата на гарантирани индивидуални права. Тези отговорности обаче се носят в лично качество точно така, както се ползват гражданските права. Обществената реализация на лицата от малцинствен произход е кауза на всяко отворено общество, а не лозунг на една етническа партия.

Това е днешният изказ на

идея, прогласена още от Васил Левски

В европейския случай говорим за пряка интеграция на индивида в демократичното общество, а в т.нар. "български етнически модел" - за интеграция на партия в това общество. Това в пряка реч заяви председателят на етническата партия у нас. "В следващите 5-10 г. Европа ще има нужда от ДПС" и даде за пример Косово?!

Страните от Европейската общност гарантират равенството - без ограничения, но и без привилегии. По принцип не се допускат етнически квоти в административните назначения, към каквито по първичен инстинкт се стреми етническата партия. Те противоречат на принципа на равенството и не решават проблемите на интеграцията. Напротив, задълбочават ги. Те утвърждават както сред малцинството, така и сред мнозинството съзнанието на етническа изключителност, която е път към разделението. Всяко ограничаване и привилегия предизвикват противодействие и верижна реакция на групово обособяване, а това дезинтегрира. Квотите подменят комплекса от необходими лични качества с едно - с етническия произход. Българските турци точно както останалите български граждани следва да отдават успеха си на своите лични постижения и на приноса си за отечеството, а не на произхода си. Източник на поминъка им не е битов групов рефлекс, а положените продуктивни усилия в националната икономика. По степента на личния, а не на груповия успех се оценяват качествата на човека в европейската общност. "Българският етнически модел" е пълна противоположност на този принцип.

Назначаването на некомпетентни лица

с аргумента, че "ще се научат", по същество ги изолира и компрометира излъчилата ги общност.

Личната интеграция е индивидуално постижение, а не партийно завоевание. Взаимоотношенията между малцинство и мнозинство не са монопол и заложник на една партия. Етническата партия

затваря малцинството в политическо гето

Български арменци и евреи например има във всички партии и институции и това доказва, че не им е необходимо партийно посредничество. Лицата с различен от мнозинството етнос и религия нямат нужда от партия, за да общуват с останалата част от нацията и с държавните институции.

В Европа всички сме малцинства. Затова европейското и в същата степен като него българското общество е отворено към различните етноси и религии и ги приема като изконна своя част. Това е наша традиция от времето, когато Учредителното събрание прие Търновската конституция. Ако личният просперитет е партийно завоевание, той е нетраен и незаслужен. Интересите на ръководството на ДПС са да ограничава прякото общуване в обществото и да поддържа в латентно състояние проблемите на българските турци с претенцията, че единствено чрез него те могат да бъдат решавани. Освен това то взима комисиона за своето посредничество, а тя е непосилно висока за самите български турци и респективно за цялото българско общество.

Хората с различни ценности и интереси гласуват различно, независимо в каква етническа общност са. Във всяка етническа, религиозна и друга общност хората държат на различни ценности, имат свой мироглед и интереси. Признакът етнос и религия не може да замести различията между тях в модерното общество. Така е навсякъде в страните членки на ЕС. Така е и сред всички български граждани. По тази причина етническата партия не е представителна за социалното, идейното и политическото многообразие. Тя не може да го защитава, затова го потиска и възпрепятства. Поради това е антидемократична. ДПС е политически феномен на прехода от тоталитаризъм към демократично общество.

Но българският преход завършва

Единственият начин българските турци да бъдат приобщени към българския, а след няколко години и към европейския дневен ред е многопартийната демокрация. Тяхната съдба няма да се реши от "внасяните" с рейсове от Турция "електорални единици".

Българските турци не могат да живеят

с илюзията, че имат резервна родина

Нашите мюсюлмани - тези от турски и тези от български корен, следва да отстояват правата си, запазвайки независимостта си от външни сили тук в собственото си отечество, както го правят всички европейци. Българските турци са първото коренно турскоезично население, което се интегрира в политическото и икономическото пространство на ЕС. Те ще станат европейци, защото са български, а не турски граждани. Това е уникално наше, а значи и тяхно постижение. То им дава права на членове на Европейската общност. Превръща ги във водещи спрямо турските емигранти в останалите европейски страни. От това произтичат права, но и отговорности.

На фона на случващото се в световен мащаб разделение и противопоставяне между етнически и религиозни общности, което Европейската общност е преодоляла, не можем да претендираме за свой етнически модел. Ние можем и следва да покажем, че сме мултиетническо общество, което е хомогенно в ценностно отношение и е задвижвано от споделени отговорности и общи цели.

Правото на алтернатива, на избор и приобщаване към европейския ни проект са протегнатата ръка, която дължим на нашите турци, за да могат да погледнат отвъд тютюневите полета на тежкото са съществуване. Това е нашият демократичен отговор на непрекъснатото изнудване с етнически мир.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Оф, ти изобщо не ме разбираш! - Как да те разбера. Преди малко си оскуба веждите, а сега седиш и ги рисуваш!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Те ще бъдат подложени на неумолимата Божия присъда&quot;</p>

Папа Франциск разкритикува дипломацията в Близкия изток

Свят Преди 9 минути

87-годишният папа по-рано обяви 7 октомври за глобален ден за молитва и пост за мир

Ще бъде ли решен проблемът с шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Ще бъде ли решен проблемът с шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 1 час

Той остава нерешен вече две години

<p>&quot;Боже, Царя пази&ldquo;: Путин навърши 72 години, ето кой го поздрави</p>

"Боже, Царя пази“: Владимир Путин навърши 72 години, ето кой го поздрави

Свят Преди 1 час

Ранни поздравления в първите минути на новия ден отправи и лидерът на руската Република Чечения Рамзан Кадиров

Руска ракета "Кинжал" удари района на летище "Староконстантинов" в Хмелницка област

Руска ракета "Кинжал" удари района на летище "Староконстантинов" в Хмелницка област

Свят Преди 1 час

ВВС на Украйна са свалили 32 дрона, изстреляни от Русия

<p>&quot;Нямах пулс&quot;: Ал Пачино разкри, че едва не е умрял</p>

Ал Пачино „нямал пулс“ в продължение на няколко минути

Свят Преди 1 час

„Беше малко шокиращо да отвориш очи и да видиш това. Всички бяха около мен и казваха: „Той се върна. Той е тук“, разкрива актьорът

<p>В Тел Авив и&nbsp;Бейрут няма да има секции за гласуване</p>

МВнР предложи в Тел Авив и Бейрут да нама секции за гласуване

България Преди 2 часа

Причината за това е влошената обстановка по сигурността

Въоръженото крило на "Хамас" атакува Тел Авив с ракети

Въоръженото крило на "Хамас" атакува Тел Авив с ракети

Свят Преди 2 часа

Израелската армия обяви, че са се задействали сирените за тревога в централната част на страната

Снимката е илюстративна

Обявиха кой печели Нобеловата награда за медицина

Свят Преди 2 часа

Тя е за откриването на микроРНК

Сергей Лавров

Лавров предупреди за „опасни последици“ за САЩ в Украйна

Свят Преди 2 часа

Външният министър на Русия пред Newsweek

Снимката е архивна

Влак блъсна и уби жена в Пазарджишко

България Преди 2 часа

Самоличността ѝ е установена

Почина и възрастната жена, пострадала при катастрофата на АМ „Тракия” край Ямбол

Почина и възрастната жена, пострадала при катастрофата на АМ „Тракия” край Ямбол

България Преди 3 часа

В тежко състояние с опасност на живота продължава да бъде водачът на автомобила

Меган Маркъл се появи изненадващо на галавечерята на Детската болница 2024 в Лос Анджелис. Маркъл избра бляскава червена рокля на Carolina Herrera - оказва се, че тя е носила този модел и преди, през 2021 г.

Меган Маркъл изпрати послание с носена огненочервена рокля (СНИМКИ)

Любопитно Преди 3 часа

Тоалетът бе носен от Маркъл през 2021 година, когато бе придружена от принц Хари

Камион за боклук изкорени дърво в центъра на София (СНИМКИ)

Камион за боклук изкорени дърво в центъра на София (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Еднопосочната улица в участъка от "Солунска" до "Уилям Гладстон" е блокирана

17-годишен младеж, без книжка, загина след удар с мотоциклет в дърво

17-годишен младеж, без книжка, загина след удар с мотоциклет в дърво

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал край харманлийското село Остър камък