Алтернативата: Свинско в епруветка
Прасенца в свинеферма се радват на новината.   
Източник: ЕПА/БГНЕС
14
Сн нско в епруветка - такъв е резултатът от усилията на холандски учени. Те са превърнали свински стволови клетки в ивици месо, но се надяват скоро да произведат и пържола.

Учените от Университета на Маастрихт смятат, че един ден тази технология може да предостави зелена алтернатива на отглеждането на животни за месо, да направи храните по-здравословни и да ограничи световния глад.

Изследователите "отглеждат" свинско в лабораторни условия от 2006 г. и макар засега да не са го докарали много на вкус, се надяват, че откритието им ще се окаже фундаментално.

Биологът Марк Пост от университета, част от In-vitro Meat Consortium (мрежа, от изследователски институции, провеждаща експериментите) описва получената месна тъкан като подобна на мида - твърда, но леко жвакаща и лепкава. Причината е, че лабораторното месо

засега има по-малко протеини от традиционното

Опити да получат "месо в епруветка" правят и екипи в САЩ, Япония и скандинавските страни, но холандският проект се смята за "най-напред с материала".

В САЩ подобен експеримент бе финансиран от НАСА, която се надяваше астронавтите да могат сами да си произвеждат месо по време на експедициите в Космоса. Резултатите обаче - тънки месоподобни нишки, отказаха агенцията, която реши, че най-добрата алтернатива е вегетарианската диета.

За да направят свинско, Пост и колегите му изолират стволови клетки от мускулни клетки на свине, след което ги оставят в "супа" от основните хранителни вещества да се делят до желания брой.

Засега учените са успели да създадат само месни ивици, дълги около сантиметър. За да стане малка пържола обаче, този процес трябва да продължи около 30 дни, според Пост.

Технологията предлага обещаващи здравословни възможности

Рибните стволови клетки например могат да се използват за генериране на изключително полезните Омега-3 мастни киселини, които да се "добавят" към лабораторното месо, заменяйки обичайните тежки мазнини, които водят до запушване на артериите и високо кръвно.

Теоретично, учените биха могли да създадат идеалния здравословен хамбургер, който да предотвратява вместо да предизвиква инфаркти.

Според Пост техните месни ивици могат да се използват дори сега - в колбаси като кренвиршите или хамбургерите.

Основният проблем на учените към този момент е, че не могат да възпроизведат съдържанието на протеини в обикновеното месо, където те могат да достигнат до 99%. В лабораторната алтернатива процентът е около 80, а останалото е предимно вода и нуклеинови киселини.

Всъщност, никой от изследователите не е опитвал от месото досега, но според Пост ниското съдържание на протеини означава, че то едва ли има вкус на сочно свинско.

Холандските учени са започнали експериментите със стволови клетки от свине, тъй като с тези животни имат най-много опит, но технологията би трябвало да е напълно приложима и за други видове меса - пилешко, агнешко и говеждо.

Някои експерти обаче предупреждават, че лабораторното месо може да носи потенциални рискове за човешкото здраве, които още не са проверени. Както при всички генно-модифицирани храни, за това ще трябва известно време.

Освен това органичното земеделие разчита на редуване на реколтите и говедата и извеждайки животни от това уравнение

може да наруши екосистемата

Разбира се, един от най-силните критични аргументи е дали изобщо подобно "месо" може да съперничи на вкуса на истинската прясна свинска пържола, тъй като това не е само въпрос на генетика, но и на с какво са хранени животните и т.н.

От друга страна, според експертите това е една изключително благоприятна алтернатива за околната среда, която би могла да намали вредните емисии с близо 95%. С толкова ще спадне и употребата на земя и водни ресурси.

Друга придобивка е, че методът може да реши много проблеми с недостига на храна по света, което разбира се ще означава, че много повече"лаборатории фабрики" трябва да заработят, за да осигурят продукция в подобни количества.

Според някои прогнози консумацията на месо ще се удвои до 2050 г., тъй като средната класа в развиващите се страни включва все повече месо в хранителния си режим.

Пост предполага, че ако лабораторното месо започне да се произвежда масово, цената му ще бъде колкото или по-малка от тази на обикновеното месо.

Не се знае колко време ще е нужно, и какви ресурси, за да започне изкуственото месо да се произвежда и предлага масово - година или десет, но засега това, което учените могат реално да предложат, е създаденото от тях да се включва в продукти като кайма, хотдози, хамбургери и различни салами.
Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
.

При израелски удари в ивицата Газа са убити поне 30 души

Свят Преди 5 часа

Израелските сили за отбрана наредиха затварянето на една от най-големите болници в северната част на Газа

,

Според Белия дом един отслабен Иран може да преследва сдобиване с ядрено оръжие

Свят Преди 6 часа

Иран претърпя неуспехи в регионалното си влияние след нападенията на Израел срещу неговите съюзници

Пореден протест в Белград заради фаталния инцидент в Нови Сад (СНИМКИ)

Пореден протест в Белград заради фаталния инцидент в Нови Сад (СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

Миналия месец 15 души загинаха след срутването на козирка на железопътна гара

Нетаняху: Ще действаме със сила и решителност срещу хутите

Нетаняху: Ще действаме със сила и решителност срещу хутите

Свят Преди 8 часа

Групировката изстреля ракета, която рани 16 души в Тел Авив

Малък самолет се разби в Бразилия, най-малко 10 жертви

Малък самолет се разби в Бразилия, най-малко 10 жертви

Свят Преди 8 часа

Няма оцелели в катастрофата

Снимката е илюстративна

Време за равносметка: Най-интересните събития от годината

България Преди 8 часа

Коментират Нина Спасова, Константин Вълков и Владимир Левчев

Снимката е илюстративна

Силни ветрове засегнаха плановете за коледни пътувания във Великобритания

Свят Преди 8 часа

Според уебсайта на летището от Хийтроу заминават около 650 полета дневно

,

Несигурност сред сирийците в Австрия с процедурата за отнемане правото на убежище

Свят Преди 9 часа

„Статутът на убежище естествено остава валиден, докато трае процедурата.“

.

Полет само за жени кацна за първи път в ирански свещен град

Свят Преди 9 часа

През последните години в иранската авиационна индустрия някои жени станаха пилоти, въпреки че това все още е рядкост

Страднер: Вучич се страхува от протестите, отново се опитва да запали Балканите

Страднер: Вучич се страхува от протестите, отново се опитва да запали Балканите

Свят Преди 10 часа

Огромна вълна от недоволство избухна след трагичния инцидент в Нови сад

.

Вълна от опити за палежи залива Русия

Свят Преди 10 часа

Обект на нападенията са банкомати на държавни банки, търговски центрове, пощенски клонове и др.

Путин се закани да унищожи Украйна след нападението с дрон в Казан

Путин се закани да унищожи Украйна след нападението с дрон в Казан

Свят Преди 11 часа

Русия обвини Украйна в „масирана“ атака с дрон

,

САЩ одобриха продажбата на оръжия за над пет милиарда долара на Египет

Свят Преди 11 часа

През септември т.г. САЩ отпуснаха за първи път пълния размер на ежегодната военна помощ за Египет

<p>Интензивен трафик&nbsp;на границата с Турция (СНИМКИ)</p>

Интензивен трафик на границата с Турция

България Преди 12 часа

Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“

Влекач с ремарке удари и уби 30-годишен мъж на АМ "Струма"

Влекач с ремарке удари и уби 30-годишен мъж на АМ "Струма"

България Преди 12 часа

Влекачът е управляван от 62-годишен гръцки гражданин

Имиграционните власти са предупреждавали за заподозрения от Магдебург

Имиграционните власти са предупреждавали за заподозрения от Магдебург

Свят Преди 12 часа

Предупреждението постъпило чрез социалните мрежи в края на 2023 г.