Ябълките са чудодеен плод.
Пълни са с витамини, помагат в борбата с бръчките, стимулират отслабването и ни подмладяват.
В сравнение с цитрусите те изглеждат невзрачни, но пък имат несравними качества. Ненапразно англичаните имат поговорка, че една ябълка на ден им спестява посещението при лекаря.
Ето някои любопитни факти за тях:
Няма друг плод, който да съдържа толкова много витамини (А, B, C, E), микроелементи (желязо, мед, манган) и минерални вещества (калий, натрий).
Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита и затова ябълките са задължителните плодове във всяка диета.
Високият дял на витамин Е пък помага за стягането на кожата, с което допринася за борбата с мастните натрупвания по бедрата и ханша.
На практика ябълките са природно средство срещу бръчките. Пектинът стимулира слабеенето.
Съдържащите се в тях баластни вещества действат благотворно на обмяната на веществата, а оттам и на храносмилането. Те набъбват в стомаха, изпълват го и създават усещане за ситост. С това помагат да се отървем от излишните килограми.
Витамин C витализира клетките. Дори в сладките сортове ябълки на 100 г се крият до 30 мг витамин C. Аскорбиновата киселина помага на организма да разгражда отровните вещества, а тази "пречистваща функция" води до подмладяване.
Като положителен ефект може да се отбележи засилването на имунната защита на организма.
Плодовите киселини имат избелващо въздействие, затова е полезно да се ядат ябълки, дори и след като зъбите са били почистени с паста. Освен това ябълките масажират венците.
Калият помага на мисловния процес. До 180 мг от него се съдържат във всеки плод. Калият е важен за функционирането на клетките и предаването на нервните импулси. Затова е добре в условия на стрес или трудности в концентрирането да се ядат ябълки.
Полифенолите са полезни за сърдечната дейност. Те се крият в кората на ябълките и намаляват нивото на холестерина. По този начин предпазват от заболявания на сърдечно-съдовата система и от инфаркт.
Флавоноидите пък възпрепятстват образуването на свободни радикали в организма. По този начин ябълките намаляват опасността от поява на ракови заболявания.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!